Hoe doe je een dram

"Hoe drink je whisky?"

optimaal genieten door nosing & tasting1.

2.

3.

4.

5.

Tips voor nosing & tasting


Hoe geniet je het beste van een dram whisky? Dat gaat in stapjes, ongeacht welke whisky je hebt. Elke whisky drinker heeft zijn eigen ritueel voor het proeven, maar deze vijf stappen zouden je op weg moeten helpen. Het allerbelangrijkste is om van je whisky te genieten en die te drinken op een manier die al je zintuigen prikkelt. Daarvoor krijg je dan ook een speciaal ‘nosing & tasting’ whiskyglas dat de whisky het beste tot zijn recht laat komen.


Gebruik je ogen

Whisky drinken gaat niet alleen om de smaak maar om de algemene ervaring. De eerste stap is om het visueel te ervaren. Kijk naar de kleur van je whisky. De kleur kan wijzen op het type vat, de leeftijd en zelfs de smaak. Draai hem vervolgens een beetje rond om te kijken naar de “legs”, het “spoor”. Een dikkere, meer stroperige whisky zal sporen achterlaten op de wanden van het glas als je het draait. Nogmaals, dit verwijst naar het type vat en de leeftijd van de drank. De malt whisky’s hebben de kleur van het rijpen in het eikenhouten vat gekregen en niet van toegevoegde kleurstoffen.


Gebruik je neus

Bij whisky gaat het om ‘nosing & tasting’, ruiken en proeven. De volgende stap is om de whisky te ruiken, terwijl je het glas iets wiegt om het een sterker aroma te geven. Niet door te snuiven maar door normaal te ademen met je gezicht dicht bij het glas. Ervaar de vele lagen van de geuren die van een goede whisky afkomen. Dit kan onverwachte heerlijke geuren opleveren. Veel whisky liefhebbers beschouwen de geur van een whisky als de meest accurate voorspeller van de kwaliteit.


Gebruik je mond

Zodra je de whisky hebt waargenomen met twee zintuigen, is het tijd om naar de derde te gaan. Neem een klein slokje van de whisky en houd het gedurende enkele seconden op je tong. Hoe langer, hoe beter. Zorg ervoor dat het verschillende gebieden van je tong raakt zodat je de zoetheid, bitterheid en andere smaken kunt ervaren. Zodra dit is voltooid, slik het door en noteer de mate van branden. Dus in tegenstelling tot wijn slik je whisky wel door, dat is voor de afdronk essentieel!


“Open” de whisky

Door het toevoegen van een beetje water kun je bepaalde smaken versterken. Voeg een druppel of twee water toe en herhaal de stappen twee en drie. Je zult merken dat de smaak en geur daadwerkelijk door deze stap worden verbeterd. Soms kun je zelfs bestanddelen ruiken en proeven die je eerder niet waarnam. Bij de standhouders zal hiervoor water met pipetjes staan.


Laat het “finishen”

Na het doorslikken neem je een moment om een paar dingen waar te nemen. Hoe lang blijft de smaak in je mond? Zijn er nieuwe smaken of geuren die verschijnen als de whisky verdwijnt van je smaakpapillen? Deze factoren duiden ook op de leeftijd en de kwaliteit van een whisky.


Zó geniet je optimaal van je dram!