Hoe doe je een festival

"Hoe doe je een whiskyfestival?"

optimaal genieten zonder je vol te gieten1.

2.

3.

4.

5.

Tips voor een geslaagde avond


Hoe verleidelijk ook, ga niet gelijk bij binnenkomst willekeurig whisky proeven. Oriënteer je eerst welke standhouders er zijn en vooral welke whisky ze meegenomen hebben. Loop eerst rustig rond en vraag naar bijzonderheden van de whisky’s die ze bij zich hebben. Zeker als je met de festival bus komt en je maakt geen gebruik van het buffet, heb je tijd genoeg om even rustig rond te lopen.


Neem eerst wat basis malt whisky’s en dan zeker geen peaty (rokerige)! Probeer eerst ook eens een Ierse whiskey, een bourbon of een blended whisky. Ga dan over op een Schotse Lowland of Speyside malt whisky. Dit zijn whisky’s die doorgaans één muntje kosten. Neem ook nog geen vatsterkte (hoger alcohol percentage) want daarmee gaan je smaakpapillen al gelijk in overdrive!


Kijk naar de leeftijd als er meerdere whisky’s van één distillery in een serie is, bijv. 12, 15 en 18 jaar oud. Begin met de jongere en voer de smaak en complexiteit geleidelijk wat op met de wat oudere (en daarmee ook wat duurdere) whisky. De avond wordt steeds mooier!


Let op het alcoholgehalte. Begin met whisky’s met 40-46 %. Vatsterkte whisky is vaak meer dan 50 % tot soms wel 66 %. Dan is een paar druppies water wellicht aan te raden. Druppies, geen sloot want we doen geen theeproeverij!


Als je van peaty (rokerige) whisky houdt, schakel je daar half de avond op over. De peaty whisky’s komen voornamelijk van de Schotse eilanden en vooral Islay. Ook dit bouw je weer op. Voor beginnende whiskyliefhebbers is dat vaak nèt een stapje te ver maar je moet zeker enkele peaty whisky’s op zo’n festival proberen! Voor die groep doet een Highland Park of een Talisker het vaak wel goed. Laat je adviseren door de standhouders! En let op: ben je een échte peatfreak: jongere peaty whisky is vaak zwaarder in peat en alcoholpercentage dan oudere! De zwaardere Islay’s houdt je beste voor laatst.


Spoel je glas en je mond zo nu en dan even schoon met het water dat in karaffen gereed staat. 


En als laatste: het is genieten en dat betekent niet volgieten!